КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО СЛОВАЧЧИНУ

Офіційна назва - Словацька Республіка

Столиця – Братислава

Мова – словацька

Релігія: 68.9% - католики, 10.8% - протестанти, 4.1% - греко-католики

Населення: 85,5% - словаки, 11% - угорці, 1,5% - румуни, 1,1% - чехи, менше 1% - росіяни й українці.

Валюта: євро

Обмін валюти: Великі готелі і готелі міжнародної мережі приймають всі види кредитних карток. Пункти обміну валюти знаходяться у всіх філіалах банків, ощадкас, у всіх великих універсальних магазинах, готелях, на пошті. Вони позначені написом Zmenaren.

Час. Відстає від київського на 1 годину.

Святкові та неробочі дні: 1 січня - День заснування Словацької Республiки, 6 січня - Поклоніння волхвів і Різдво православних християн, березень/квітень – Великдень, 1 травня - День праці, 8 травня - День звільнення, 29 серпня - Річниця Словацького національного повстання, 1 вересня - День Конституції, 25-26 грудня – Різдво, дні релігійних свят.

Зв'язок. Телефонний код Словаччини +421. Дзвонити дешевше з телефонних автоматів, використовуючи телефонні картки, яку можна придбати в газетних кіосках, на пошті, в готелях.

Екстрені телефони: довідка - 120(0120), поліція -  158, система аварійної і швидкої допомоги на дорогах – 154, швидка допомога -  155, пожежна служба - 150.

Словацьку кухню можна охарактеризувати загалом як негостру, нежирну, біологічно збалансовану, приправлену переважно зеленню та ароматними травами. ЇЇ основу складають різноманітні супи, каші, варені і тушковані овочі, смажене і копчене м'ясо, молочні продукти. В якості гарніру переважно подають картоплю, рис, макаронні вироби, оригінальні книдлики та галушки. Національними стравами з м’яса вважаються фарширована телятина, смажений гусак або качка, шніцель, тушкована баранина, гусарський рулет, фарширований фазан тощо. Не обходиться словацький стіл і без супів, до яких належать демікат – кминна юшка з бринзи, капустяний, грибний, часниковий, квасолевий, бринзовий супи. Розвиненому скотарству завдячує широкий вибір коров’ячих та овечих сирів. З коров’ячого молока виготовляють, плавлені, м’які та тверді сири, а з овечого – переважно специфічні національні сорти, такі як бринза, варениця та оштепок. До столу також неодмінно подають овочевий салат, компот або свіжі фрукти.

Напої. Популярні спиртні напої: словацьке вино, особливо з області Токай на кордоні з Угорщиною, пиво. Найбільш популярні міцні спиртні напої - "сливовиця" (сливова горілка) і "боровічка" (ялівцева горілка), а також численні настойки на травах.

Питна вода: численні мінеральні джерела забезпечують великий вибір питної води.

Чайові в ресторанах залишають у розмірі близько 10 % від суми рахунку.

Магазини. Більшість магазинів в бідні працюють з 9.00 до 18.00, в суботу – до 12.00. Торгові центри протягом всього тижня працюють з 9.00 до 21.00. Традиційно в Словаччині в якості сувенірів можна придбати ляльки в національному вбранні, кераміку, вироби з дерева, шкіри, вина, сири, шоколадні вироби.




© 2007, Міст-Тур
Всі права застережено
Стиль, оформлення і зміст є об'єктом авторського
права ТзОВ "МТ" і охороняються законом.
Передрук та інше їх використання без письмового
дозволу фірми не допускаються і несуть за собою відповідальність.
Розробка від компанії